Sociale veiligheid
Op Kindcentrum de Achthoek werken we volgens de stappen van een gedragsprotocol. We geloven dat elk kind van nature 'goed' is en het goede wil doen.
In onze werkplaats voor de toekomst: Willen we dat elk kind zich veilig en 'thuis' kan voelen; Begrijpen we dat kinderen moeten léren met elkaar om te gaan; Oefenen we het gedrag wat past bij de samenleving waarnaar we streven; Streven we ernaar dat ieder zich ontwikkelt tot de mooiste en beste versie van zichzelf; Geven volwassenen het goede voorbeeld.
Als een kind gedrag laat zien wat zorgt voor een onveilig gevoel bij anderen (zoals bijvoorbeeld pestgedrag), zien we dit als een duidelijk signaal dat dit kind onze (extra) ondersteuning nodig heeft. Om de veiligheid van de andere kinderen te borgen zullen we op zo'n moment eerst helder begrenzen.
Vervolgens werken we met een vast omschreven aanpak. In ons protocol is vastgelegd op welke manier we samen zorg willen dragen voor een veilige omgeving voor elk kind, zodat iedereen zich thuis kan voelen op onze school.
Dit document wordt door het hele team, de kinderen en de oudervertegenwoordiging onderschreven en is indien gewenst bij de directie op te vragen.
Onze school monitort de sociale veiligheidsbeleving van leerlingen. Ons streven is dat 100% van de kinderen, medewerkers en ouders zich 'fijn' voelt op onze school. Daarom vragen we hen om 2 jaarlijks de tevredenheidsvragenlijst van Vensters in te vullen. De uitkomsten hiervan worden gedeeld en acties worden opgenomen in onze ambities en beschreven in het veiligheidsprotocol, indien gewenst op te vragen bij de directie.
Cyclisch volgen we het welbevinden van de individuele kinderen met de gevoelsthermometer, onze driehoek gesprekken en het onderdeel 'Hoe gaat het met mij' in het portfolio.
Interne vertrouwenspersoon
Scholen in het primair-, voortgezet- en speciaal onderwijs zijn verplicht zorg te dragen voor een veilige school. Sinds augustus 2015 is de Wet ‘veiligheid op school’ van kracht. Deze wet heeft tot doel om pesten aan te pakken en de veiligheid voor leerlingen op school te vergroten. Binnen de wet is o.a. geregeld dat scholen een sociaal veiligheidsbeleid moeten uitvoeren en er een aanspreekpunt moet zijn waar leerlingen en ouders pesten kunnen melden.
Op De Achthoek is juf Suzan vertrouwenspersoon.
Externe vertrouwenspersonen
Een externe vertrouwenspersoon heeft geen arbeidsrelatie met de school (gehad) en heeft daardoor letterlijk en figuurlijk meer afstand tot de school. Mede daardoor kan hij meer vertrouwen bieden aan klagers die ‘teleurgesteld’ zijn in de school. Ook loyaliteitskwesties spelen in mindere mate een rol bij een externe vertrouwenspersoon. De externe vertrouwenspersoon heeft 3 doelgroepen waar hij voor werkt: leerlingen, ouders en schoolmedewerkers.
Delta onderwijs werkt met de volgende vertouwenspersonen:
Ilse Oerlemans Roy Ploegmakers
06-81575900 06-48088774
ilseoerlemans@vertrouwenswerk.nl royploegmakers@vertrouwenswerk.nl
Veiligheid in en rond de school
Wij zijn sinds enkele jaar de trotse bezitters van het Branbants Verkeers Label (BVL). Dit houdt in dat wij ieder jaar op allerlei manieren bezig zijn met een veilige verkeerssituatie voor onze kinderen. Het hele jaar door doen wij allerlei activiteiten rondom verkeer met onze kinderen. Op de site www.schoolopseef.nl is alle informatie hierover terug te vinden.